Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt
burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj
Elkészítés:
A többször átszitált lisztet tegyük meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A
tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtassuk fel az
élesztőt. Az élesztőt, mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben
felfuttatjuk. (Ehhez az elérhető legnyersebb tejet használjuk, ne
tartósat! 1-1,5 dl langyos (nem forró!) tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi
cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és - a lehető legkisebb darabokban -
belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos
helyre tesszük. Az élesztő akkor "fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás
hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az
esetleges élesztődarabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után
felhasználhatjuk a tésztához. Ha az élesztő fél órán belül sem mozdul, akkor
nem érdemes kísérletezni vele.) A héjában főtt, hámozott, áttört
burgonyát dolgozzuk el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a
maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagasszuk sima
tésztává. Tegyük egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takarjuk le, s
hagyjuk megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsuk ujjnyi vastagra, s
vágjuk egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá
formált adagokat hagyjuk még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat
húzogassuk laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süssük pirosra.
A kelt tészta gondozása: A megfuttatott élesztőt előmelegített (legalább szobahőmérsékletű, langyos) liszthez adjuk, s tejet, lisztet sem keverünk hidegen a tésztához. A kelt tészta általában utálja a hideget és a huzatot, azért amikor a simára kidolgozás után kelesztjük, mindig meleg (de nem forró!) helyre tesszük és lefedjük legalább egy konyharuhával. A kelesztésre kilisztezett, tágas edényt használunk, hiszen egy szokványos tészta 2-3 óra alatt eredeti térfogatának bő másfélszeresére is megnő. Ha a kelesztett tésztát a sütés előtt még megmunkáljuk (azaz daraboljuk, fonjuk, hajtogatjuk), akkor összeesik, ezért - immár végleges formájában - újra keleszteni kell, mielőtt a sütőbe tesszük. (Ekkor még mindig érzékeny a huzatra, így a sütés első időszakában kerülendő a sütő nyitogatása.)