Hozzávalók:
Leveshez:
70-80 dkg vadasnak való marhahús (ujjnyi vtg. szeletekben), 1,5 kg
sárgarépa, 1/2 kg zöldség, 1 db zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 3 db babérlevél, egész bors, só
Mártáshoz: A levesbe főtt sárga és fehérrépa összetörve, 1 dl olaj,
liszt, 1,5 kistubusos mustár, ecet (10%-os), 2 dl tejföl, só.
Elkészítés:
Leves: Hidegvízben feltesszük a szeletelt marhahúst, ha felforrt
leszedjük a habot, beletesszük a megtisztított zöldségeket, paradicsomot,
paprikát, babérlevelet, borsot és sót. Lassú tűzön min. 3 órát főzzük vagy
amíg a hús puha nem lesz, majd a levest leszűrjük.
Mártás: A megfőtt sárgarépát és zöldséget összetturmixoljuk. Egy
lábosban kb. 1 dl olajjal rántást készítünk, rárakjuk az összetört sárga és
fehérrépát. Pirítjuk egy kicsit, majd felöltjük a húsleves lével. Jól
felforraljuk, teszünk bele mustárt, 1/2-1 dl ecetet, sót, ha nem elég pikáns
citromlevet is tehetünk bele. Ha túl savanyúra sikerült tehetünk bele egy
kis cukrot is. Jól összeforraljuk, ha nagyon híg lett a mártás, akkor
habarással sűrítjük, egyébként csak a tejföl kell bele. Összeforraljuk,
végül beletesszük a húst.
Kifőtt makaróni tésztával tálaljuk.